Επικαιρότητα

Τι πρέπει να προσέχουμε στην πασχαλινή αγορά

Off

Oμαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κινείται η αγορά ενόψει του Πάσχα, αν και οι ρυθμοί θα αυξηθούν όπως είναι φυσικό από μέσα της Μ. Εβδομάδας. 

Αρμόδιοι υπάλληλοι όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους για την εφαρμογή των  διατάξεων και των Υπουργικών Αποφάσεων καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους. 

Έλεγχοι επίσης γίνονται και από μικτά κλιμάκια  (Ε.Φ.Ε.Τ., Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Διεύθυνση Υγείας) με ειδικότερη  έμφαση  στους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των κρεάτων και την αποτροπή περιπτώσεων σφαγής σε μη νόμιμα λειτουργούντα σφαγεία.

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού,  ενόψει των αγορών του Πάσχα δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές.

 

Συμβουλές

Στο καταναλωτικό κοινό συνιστώνται τα ακόλουθα:

– Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις πασχαλινές αγορές του και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.

– Να κάνει έρευνα στην αγορά, ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.

– Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει τα προϊόντα που πραγματικά επιθυμεί.

– Όταν αγοράζει  είδη με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.

– Σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη, γιατί η παράβαση αυτή βαρύνει και σας.

– Ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία ανάλωσης ορισμένων ευαλοιώτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.)

– Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευτούν για την αγορά κρέατος, σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (παραδοσιακά κρεοπωλεία καθώς και νόμιμα κρεοπωλεία που λειτουργούν εντός μεγάλων καταστημάτων), αναζητώντας τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης, ώστε να μην παραπλανούνται και να αποφεύγουν να  αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.

– Τα σφάγια αμνοεριφίων, τα εγχώρια καθώς και αυτά  που εισάγονται και είναι προέλευσης  κοινοτικών  χωρών, αναγράφουν με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας προέλευσης, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα "τιρκουάζ" (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα

– Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες  ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά την σφραγίδα που προβλέπει η κάθε Τρίτη χώρα, η οποία θα είναι χρώματος καστανού. Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά  με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή  τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.

– Στις συσκευασμένες συκωταριές  θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά  την σφραγίδα καταλληλότητας, όπου  αναφέρεται η προέλευσή τους από συγκεκριμένη εγκατάσταση, η ημερομηνία λήξης και για τις κατεψυγμένες και η ημερομηνία κατάψυξης. 

– Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένων ειδών , ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντα. Σε καμιά περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.

– Τα "εντεράκια" για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στην σκόνη και τα έντομα και πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά.

– Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη από τεμάχιο της αρεσκείας του, πλην του τυποποιημένου κιμά που εφόσον προσφέρεται τέτοιος με ειδική κτηνιατρική άδεια, θα πρέπει να είναι σε πακέτο με τις προβλεπόμενες ενδείξεις που περιγράφονται στην ετικέτα του βοείου κρέατος και επί πλέον η χώρα παρασκευής(κοπής) του κιμά και η ημερομηνία παρασκευής του.

– Το κοτόπουλο πρέπει να έχει το καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από την κτηνιατρική υπηρεσία και τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με τις ενδείξεις του εργαστηρίου.

– Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα και με καθαρό κέλυφος και δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

– Προσοχή στις τοξικές βαφές. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κ.Τ.Π.  

– Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής κια ανάλωσης  με τα αρχικά χώρα παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Οι καταναλωτές καλό θα είναι να ζητούν να τους επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

– Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση και να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.

– Ιδιαίτερη προσοχή στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και ειδικότερα αυτών των προϊόντων με ευαλοίωτο χαρακτήρα.

– Προσοχή στο ποτό. Ποτέ με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε.

– Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν την ετικέτα που θα πληροφορεί για την σύνθεσή τους και τα παπούτσια για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.

– Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση  “CE” που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών, να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα Ελληνικά και  πάντοτε με γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό. Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές, χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, επομένως ανεξέλεγκτα.

– Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αποφεύγοντας τις προμήθειες του οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.

 

Το νομοθετικό πλαίσιο

 

Η  λειτουργία της αγοράς  διέπεται από το  εξής νομοθετικό πλαίσιο:   

– Τον νόμο 4177/2013 (κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις).

– Την Υπουργική απόφαση 91354/30-08-2017 (Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών – Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.ΠΥ).

– Τον νόμο 4497/17 (άσκηση υπαιθρίων εμπορικών δραστηριοτήτω και άλλες διατάξεις).

– Την αριθ.56685/2014  Υπουργική απόφαση (Κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες).

Ειδικότερα ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:

– Την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

– Την ορθή επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) ως προς τις ενδείξεις.

– Την ορθή επισήμανση βιομηχανικών προϊόντων.

– Την είσπραξη αντίτιμου, μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή τιμοκαταλόγων.

– Την έκδοση νομίμων παραστατικών στοιχείων.

– Την ελλιπή στάθμιση  ή ζύγιση.

– Κάθε άλλη παράβαση που αναφέρεται στον νόμο 4177/2013 και στην Α2-718/14 Υπουργική απόφαση.

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ